Ρινοπλαστική..... Ο πληρέστερος οδηγός σχετικά

με την Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) και τις λειτουργικές επεμβάσεις στη μύτη

Ωτοπλαστική

Τι είναι η ωτοπλαστική;
    Η ωτοπλαστική είναι η πλαστική επέμβαση διόρθωσης του σχήματος και της μορφής των αυτιών, που παρουσιάζουν κάποια ανατομική ανωμαλία ή δυσμορφία. Συνήθως ο όρος χρησιμοποιείται για την επέμβαση διόρθωσης των αφεστώτων ώτων (πεταχτά αυτιά).
afestota1Τι είναι τα αφεστώτα ώτα;
    Πρόκειται για μια συγγενή ανατομική δυσπλασία των αυτιών, όπου το αυτί  προβάλλει μπροστά και προεξέχει δυσανάλογα από το κεφάλι. Η διάπλαση του εσωτερικού αυτιού είναι φυσιολογική και κατ’ επέκταση και η ακοή. Τα άτομα λοιπόν που έχουν αφεστώτα ώτα δεν έχουν κάποιο ακοολογικό πρόβλημα, αλλά το αισθητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους είναι πολύ σημαντικό. Χαρακτηριστικά, προσπαθούν να “καμουφλάρουν” το πρόβλημά τους με διάφορα χτενίσματα και φέρνουν τα μαλλιά μπροστά στο πρόσωπο.  
Τα αφεστώτα ώτα είναι κληρονομική πάθηση;
    Τα αφεστώτα ώτα αφορούν το 5% του πληθυσμού και είναι συγγενής πάθηση, δηλαδή εμφανίζεται από τη γέννηση του ατόμου. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και έτσι το 59% των ατόμων, έχει θετικό οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειεας με αφεστώτα ώτα.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ωτοπλαστική;
    Ήδη από την ηλικία των 5-6 ετών, που το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τον κοινωνικό περίγυρο, μέσω του σχολείου, δέχεται πληθώρα πειραγμάτων για την εμφάνιση των αυτιών του, γεγονός που διαταράσσει την συναισθηματική του ισορροπία και προσβάλλει την αυτοπεποίθησή του. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνουμε η ωτοπλαστική να γίνεται πριν την ηλικία αυτή. Μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 2 ετών. Φυσικά χειρουργούνται και ενήλικες, που δεν διόρθωσαν τη δυσπλασία στην παιδική τους ηλικία.
Πώς γίνεται η επέμβαση της ωτοπλαστικής;
   H  ωτοπλαστική είναι μια ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη επέμβαση, που διαρκεί περίπου 45 λεπτά για το κάθε αυτί.
Αναισθησία
    Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με ήπια μέθη, προκειμένου ο ασθενής να είναι μεν ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά να νιώθει άνετα και να μην πονά. Στα μικρά παιδιά, αν η συνεργασία είναι δύσκολη, προτιμάται η γενική αναισθησία.

Τομή
    Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, που στοχεύουν στη μορφοποίηση της ανθέλικας (η πτυχή, που βρίσκεται μπροστά από το εξωτερικό χείλος του αυτιού) και στη μείωση του μεγέθους του χόνδρου του αυτιού. Η τομή συνήθως γίνεται στο οπίσθιο τμήμα του αυτιού, ώστε να μην αφήσει ορατή ουλή.
Ράμματα
    Εξωτερικά ράμματα τοποθετούνται στην περιοχή της τομής, δηλαδή πίσω από το αυτί.
Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο της ωτοπλαστικής;
    Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Αν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά. Το αυτί είναι καλυμμένο με επίδεσμο. Μετά από 2 μέρες, αφαιρείται ο επίδεσμος και τοποθετείται μία ελαστική κορδέλα, με την οποία  μπορεί να επανέλθει το άτομο και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Είναι απαραίτητο να φοράει την κορδέλα συνεχώς για 5 ημέρες και ακολούθως μόνο το βράδυ για 2 εβδομάδες ακόμα. Τα ράμματα αφαιρούνται την 7η ημέρα.  
Υπάρχουν επιπλοκές;
    Η ωτοπλαστική είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής επέμβαση και δεν αναμένονται επιπλοκές. Γενικά είναι μια απόλυτα επιτυχημένη διορθωτική επέμβαση, όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρό.
Πότε είναι εμφανή τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής;
Σχεδόν αμέσως. Ήδη με την αφαίρεση των επιδέσμων, φαίνεται το καινούριο σχήμα των αυτιών. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι άμεσο, θεαματικό και φυσικά μόνιμο.