Ρινοπλαστική..... Ο πληρέστερος οδηγός σχετικά

με την Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) και τις λειτουργικές επεμβάσεις στη μύτη

Αδενοτομή(κρεατάκια)

    adenoids1Πρόκειται για επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) στα παιδιά.
    Τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) βρίσκονται στο ανώτερο σημείο του φάρυγγα, εκεί όπου επικοινωνεί με τη μύτη. Αποτελούνται από λεμφικό ιστό και παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία από 4-8 ετών.
    Όταν είναι μεγάλα σε μέγεθος, έχουμε τη λεγόμενη υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, η οποία προκαλεί δυσχέρεια ρινικής αναπνοής. Το παιδί αναπνέει μόνο από το στόμα. Εξαιτίας του ανοικτού στόματος, παραμορφώνεται το πρόσωπο του και τα δόντια της άνω γνάθου προβάλουν προς τα εμπρός. Επίσης λόγω του κακού αερισμού από τη μύτη παρουσιάζει σιελόρροια, ξηρότητα στο στόμα, ανορεξία, υπνηλία και κακή απόδοση στο σχολείο. Παρατηρούνται ακόμα, ροχαλητό, άπνοιες, ανεπαρκής αερισμός των πνευμόνων. Σε περίπτωση που υπάρχουν συνεχόμενα επεισόδια άπνοιας, μπορεί να παρουσιάσει δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονική υπέρταση. Τέλος, το παιδί με κρεατάκια ταλαιπωρείται συχνότερα από λοιμώξεις, όπως φαρυγγίτιδες, αμυγδαλίτιδες, λαρυγγίτιδες, ωτίτιδες, παραρρινοκολπίτιδες.
    Στην εξέτασή μας, μετά από τη λήψη ιστορικού από τους γονείς του παιδιού, πραγματοποιούμε μια πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση που περιλαμβάνει και ενδοσκόπηση της μύτης και του ρινοφάρυγγα. Έτσι διαπιστώνουμε την ύπαρξη αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), χωρίς να χρειαστεί το παιδί να υποβληθεί σε ακτινογραφία.
    Η επέμβαση της αδενοτομής γίνεται στις επιλεγμένες περιπτώσεις, όπου απαιτείται η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Η επέμβαση με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζουμε είναι εντελώς ανώδυνη, δεν απαιτεί νοσηλεία και διαρκεί 20 περίπου λεπτά. Γίνεται με γενική αναισθησία, το παιδί συνέρχεται άμεσα και μετά από λίγες ώρες πηγαίνει στο σπίτι του, ενώ συνήθως δεν απαιτούνται παυσίπονα. Την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο και γενικότερα στις δραστηριότητές του.