Ρινοπλαστική..... Ο πληρέστερος οδηγός σχετικά

με την Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) και τις λειτουργικές επεμβάσεις στη μύτη

Χειρουργείο Ροχαλητού-Φαρυγγοπλαστική

faryggoplastikiΠώς προκαλείται το ροχαλητό; Είναι συχνό;
    Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η στροβιλώδης ροή του αέρα, δια μέσω της μύτης και του φάρυγγα, προκαλεί τη δόνησή τους. Η δόνηση αυτή παράγει το ροχαλητό, ένα βραχνό και τραχύ ήχο, που επιδεινώνεται όταν υπάρχουν εμπόδια από τη μύτη, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών. Παρατηρείται στο 20-40% του πληθυσμού. Επομένως είναι αρκετά συχνό.
Δημιουργεί προβλήματα υγείας το ροχαλητό;
    Το ροχαλητό είναι δυνατό να επιφέρει στο άτομο οργανικά προβλήματα και κοινωνικά, όταν διαταράσσει τον ύπνο των συμβίων του. Επιπλέον, το άτομο που ροχαλίζει, έχει κακή ποιότητα ύπνου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξημένα ατυχήματα, νωθρότητα, μειωμένη συγκέντρωση και αποδοτικότητα στην εργασία του, ακόμα και κατάθλιψη και σεξουαλική ανικανότητα. Επίσης, λόγω των συχνών επεισοδίων άπνοιας, παρουσιάζονται καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακές αρρυθμίες.
Πώς γίνεται η διερεύνηση του ροχαλητού;
    Στο Κέντρο μας πραγματοποιούμε πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις ανατομικές ανωμαλίες, που προκαλούν το ροχαλητό. Καταρχήν, γίνεται ενδοσκόπηση ρινός με εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκόπιο και καταγραφή με video-camera, ώστε να αναζητήσουμε πιθανά αίτια από τη μύτη (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία ρινικών κογχών, ρινικοί πολύποδες κ.α.) ή το φάρυγγα (υπερτροφία αμυγδαλών, σταφυλής, ευμεγέθη παρίσθμια κ.α.). Ακολούθως, όπου κρίνεται απαραίτητο, διεξάγουμε μελέτη ύπνου στο σπίτι του ασθενούς. Οι ασθενείς μας προμηθεύονται από το Κέντρο μας, φορητές συσκευές καταγραφής του ύπνου και λαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες, πώς να τοποθετήσουν τους αισθητήρες για μία νύχτα. Την επόμενη ημέρα μας επιστρέφουν τη συσκευή καταγραφής, ώστε να αναλύσουμε τα δεδομένα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η μελέτη έχει το πλεονέκτημα, ότι εκτιμά τον ύπνο του ατόμου στις συνήθεις συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του και στο κρεβάτι του, με αποτέλεσμα να είναι όσο πιο ρεαλιστική γίνεται.
Υπάρχουν θεραπείες για το ροχαλητό;
    Στο Κέντρο μας, αφού ολοκληρωθεί η διερεύνηση του ροχαλητού και αξιολογηθούν τα ευρήματα, συζητάμε με τον ασθενή μας και καταλήγουμε στη θεραπευτική προσέγγιση, που του ταιριάζει καλύτερα.
Εντοπίζοντας την αιτία του ροχαλητού, η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι ανάλογη αυτής. Έτσι, αν πίσω από το ροχαλητό κρύβεται αλλεργική ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα, δίνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αν διαπιστωθεί όμως κάποια ανατομική ανωμαλία, όπως σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία ρινικών κογχών, ρινικοί πολύποδες, συστήνουμε χειρουργική διόρθωση. Σε άλλη περίπτωση, που το ροχαλητό συνοδεύεται από απειλητικά επεισόδια άπνοιας, προτείνουμε, με την συνεργασία πνευμονολόγου, τη χρήση μάσκας συνεχόμενης θετικής πίεσης (CPAP), κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Όταν το ροχαλητό προκαλείται από υπερτροφία ή χαλάρωση των μαλακών ιστών του φάρυγγα, όπως είναι οι αμυγδαλές, η σταφυλή και η υπερώα (ουρανίσκος), συστήνουμε διόρθωση του προβλήματος με τη φαρυγγοπλαστική. Πρόκειται για μια επέμβαση, κατά την οποία γίνεται αμυγδαλεκτομή (αφαίρεση των αμυγδαλών), μείωση του μήκους της σταφυλής και του δονούμενου τμήματος της υπερώας. Πραγματοποιείται με τις σύγχρονες τεχνικές των ραδιοσυχνοτήτων και του Laser. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μία ώρα, γίνεται υπό γενική αναισθησία και απαιτείται παραμονή στην Κλινική για μία ημέρα. Ο ασθενής μετά την έξοδό του, ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή και κάποιες διατροφικές οδηγίες για διάστημα 2 εβδομάδων.
Άλλη επέμβαση που πραγματοποιούμε στο φάρυγγα, προκειμένου να εξαλείψουμε το ροχαλητό, είναι η σταφυλο-υπερωιο-φαρυγγοπλαστική. Και αυτή πραγματοποιείται με τις σύγχρονες τεχνικές των ραδιοσυχνοτήτων και του Laser. Είναι σύντομη και ανώδυνη επέμβαση, ενώ δεν απαιτείται νοσηλεία.