Ρινοπλαστική..... Ο πληρέστερος οδηγός σχετικά

με την Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) και τις λειτουργικές επεμβάσεις στη μύτη

Αμυγδαλεκτομή

tonsilΑμυγδαλές. Ποια είναι η οξεία αμυγδαλίτιδα και ποια η χρόνια αμυγδαλίτιδα;
Πότε πρέπει να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές;

    Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών, που προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη. Είναι μεταδοτική και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Η νόσος εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγος, πόνο στο λαιμό και τις αρθρώσεις, δυσκολία στην κατάποση. Μπορεί να παρατηρηθούν διογκωμένοι λεμφαδένες, ενώ κάποιες φορές η λοίμωξη εξελίσσεται και σε ωτίτιδα.
    Η οξεία αμυγδαλίτιδα απαιτεί πλήρη ωτορινολαρυγγική εξέταση, τόσο για να αποσαφηνίσουμε τα αίτια της αμυγδαλίτιδας (λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο ή κάποιο ιό), όσο και να αποκλείσουμε επικίνδυνες επιπλοκές (περιαμυγδαλικό, οπισθοφαρυγγικό ή πλαγιοφαρυγγικό απόστημα), που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του αεραγωγού και της αναπνοής. Η θεραπεία της νόσου πρέπει να είναι άμεση, με τη χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτική αγωγής.
    Η χρόνια αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε χρόνια μικροβιακή φλεγμονή. Πρόκειται για προηγούμενες οξείες λοιμώξεις των αμυγδαλών, που δεν αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικό τρόπο. Η νόσος χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια αμυγδαλίτιδας, κακοσμία λόγω παρουσίας βυσμάτων στις αμυγδαλές, πόνο στο λαιμό και διόγκωση λεμφαδένων. Η θεραπεία είναι χειρουργική, με απόλυτη ένδειξη στην περίπτωση που διαπιστώνεται υπερτροφία των αμυγδαλών, περιαμυγδαλικό απόστημα και αμυγδαλίτιδες που οφείλονται σε στρεπτόκοκκο. Την αφαίρεση των αμυγδαλών την πραγματοποιούμε στο Κέντρο μας με ραδιοσυχνότητες ή Laser (CO2). Πρόκειται για νέες τεχνικές, που δεν απαιτούν νοσηλεία και περιορίζουν τη διάρκεια της επέμβασης στα 30 λεπτά.

Τι είδους νάρκωση απαιτείται για το χειρουργείο της αμυγδαλεκτομής;

    Η επέμβαση εκτελείται με γενική ή τοπική νάρκωση. Το είδος της νάρκωσης που επιλέγουμε, εξαρτάται από το ιστορικό και τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, την ηλικία του, τις συνήθειες που έχει σχετικά με το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, καθώς και αν λαμβάνει φυτικά, βιταμινούχα ή άλλα συμπληρώματα.

Πώς γίνεται η αμυγδαλεκτομή;

    Η αφαίρεση των  αμυγδαλών πραγματοποιείται σε Κλινική, υπό τοπική ή γενική αναισθησία. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η απλή συμβατική, η οποία αποτελεί παλαιά μέθοδο και έχει αντικατασταθεί με σύγχρονες τεχνικές προηγμένης τεχνολογίας, όπως η αμυγδαλεκτομή με χρήση Laser CO2, ραδιοσυχνοτήτων ή υπέρηχων. Κάποιες περιπτώσεις απαιτούν συνδυασμό αυτών των τεχνικών, γεγονός που προϋποθέτει εμπειρία από τον χειρουργό σας και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
    Οι νέες τεχνικές εξασφαλίζουν ανώδυνες επεμβάσεις, μικρής διάρκειας, χωρίς αιμορραγία και πόνο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μέσα σε λίγες μόνο ώρες και να επανέλθει άμεσα στις δραστηριότητές του. Επίσης, με τις τεχνικές αυτές αφαιρούμε ολόκληρο τον αμυγδαλικό ιστό, χωρίς υποψία υπολείμματος, ενώ ταυτόχρονα προφυλάσσουμε τον υγιή περιβάλλοντα ιστό, καθώς καυτηριάζουμε τοπικά.
Η συμβατική αμυγδαλεκτομή έχει σχεδόν παραγκωνιστεί την τελευταία 5ετία. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μια αιματηρή και επώδυνη διαδικασία, η οποία εξαιτίας των ραμμάτων δημιουργεί οξύ πόνο διάρκειας τουλάχιστον 10 ημερών.

Πώς γίνεται η αφαίρεση των αμυγδαλών με Laser και τοπική αναισθησία;

    Η μέθοδος αυτή καλείται ενδοκαψική (intracapsular) αμυγδαλεκτομή. Η ενδοκαψική αμυγδαλεκτομή είναι μια εντελώς ανώδυνη επέμβαση, κατά την οποία αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος των αμυγδαλών, επιτρέποντας στον εναπομείναντα αμυγδαλικό ιστό να προστατεύει το λαιμό από μικρόβια. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να πάρει ολική νάρκωση, κάνουμε τοπική αναισθησία με τη βοήθεια σπρέυ και στη συνέχεια αφαιρούμε τις αμυγδαλές με το Laser, αναίμακτα και ανώδυνα. Η επέμβαση διαρκεί μερικά μόνο λεπτά της ώρας και ο χειρουργημένος επιστρέφει στις δραστηριότητες του από την επόμενη ημέρα, με μόνο περιορισμό τις διατροφικές του συνήθειες για μια εβδομάδα.

Υπάρχουν κίνδυνοι στην αφαίρεση των αμυγδαλών με Laser;

    Η αμυγδαλεκτομή με Laser είναι μια απόλυτα ασφαλής και ακριβής μέθοδος. Το Laser CO2 αποτελεί σίγουρα πολύτιμο εργαλείο, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η εμπειρία και η δεξιοτεχνία του χειρουργού. Η εμπειρία λοιπόν, καθώς και η μεγάλη ευχέρεια και εκπαίδευση στην εκτέλεση επεμβάσεων με τοπική αναισθησία, μπορεί να δώσουν το κοινό επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την εμπειρία που διαθέτουμε, η αφαίρεση των αμυγδαλών είναι μια γρήγορη και ασφαλής διαδικασία, που εγγυάται ταχεία ανάρρωση και χαμηλό κόστος.