Ρινοπλαστική..... Ο πληρέστερος οδηγός σχετικά

με την Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) και τις λειτουργικές επεμβάσεις στη μύτη

Πολύποδες ρινός

ρινικοί πολύποδεςΤι είναι οι ρινικοί πολύποδες;
    Είναι μισχωτοί σχηματισμοί του ρινικού βλεννογόνου, που αιωρούνται από την οροφή των ρινικών κοιλοτήτων (ηθμοειδείς κυψέλες) ή των μέσων ρινικών κογχών. Έχουν χρώμα ωχρό, γκρι ή ροζ. Το μέγεθος τους ποικίλει από μια μικρή σταγόνα έως μια ρώγα σταφυλιού. Ποικίλει επίσης και ο αριθμός τους στο ίδιο άτομο.

 

Πώς δημιουργούνται οι ρινικοί πολύποδες;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι σήμερα. Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν ότι πίσω από τη δημιουργία τους, υπάρχει ο μηχανισμός της φλεγμονής. Η φλεγμονή μπορεί να πυροδοτηθεί από λοιμογόνους παράγοντες (ιοί, βακτήρια, μύκητες), αλλεργικές αντιδράσεις ή περιβαλλοντικούς παράγοντες (ατμοσφαιρική ρύπανση, ερεθιστικές ουσίες).  
nasalpolypas2Πού εμφανίζονται οι πολύποδες και τι συμπτώματα προκαλούν;
    Οι πολύποδες εμφανίζονται στη μύτη ή στους παραρρίνιους κόλπους.  Οι ρινικοί πολύποδες δημιουργούν στην αρχή τοπικά συμπτώματα απόφραξης, δηλαδή ρινική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό, μείωση της όσφρησης και της γεύσης. Όμως καθώς μεγαλώνουν, επηρεάζουν και τον αερισμό των παραρρινίων κόλπων, με τελικό αποτέλεσμα την απόφραξή τους, που εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες ρινίτιδες, ρινική καταρροή, κεφαλαλγία και χρόνια ιγμορίτιδα.
    Σχετίζονται οι ρινικοί πολύποδες με την εμφάνιση καρκίνου;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όχι. Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις. Πιο σπάνια όμως, μπορεί να υποκρύπτουν και κάποια καρκινική εξαλλαγή. Για το λόγο αυτό, πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Στο Κέντρο μας, σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει ρινικούς πολύποδες, εφαρμόζουμε ένα τακτικό πρόγραμμα περιοδικής παρακολούθησης με ενδοσκόπηση ρινός. Η ενδοσκόπηση είναι απολύτως απαραίτητη εξέταση για τη λεπτομερή εξέταση των πολυπόδων. Διαρκεί λίγα λεπτά και είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Εάν κατά την εξέταση, διαπιστωθούν ύποπτα σημεία για κακοήθεια, παίρνουμε ένα μικρό δείγμα για βιοψία, ενώ παράλληλα προχωράμε περαιτέρω σε αξονική τομογραφία, που μας δίνει και άλλες πληροφορίες για τη φύση των μορφωμάτων αυτών. Η βιοψία μπορεί να γίνει στο Κέντρο μας, κατά τη διενέργεια της ενδοσκόπησης ή σε κλινική, αναλόγως του περιστατικού.
Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο ένας πολύποδας ρινός ή παραρρίνιων κόλπων;
    Όπως προαναφέρθηκε, συνήθως οι πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα. Στο συμπέρασμα αυτό βέβαια, μπορεί να καταλήξει ένας εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος, αφού εξετάσει ενδελεχώς τον ασθενή του και  βεβαιωθεί ότι οι πολύποδες δεν παρουσιάζουν ύποπτα χαρακτηριστικά άλλου τύπου όγκου. Συγκεκριμένα οι πολύποδες μπορεί να ομοιάζουν με άλλα μορφώματα, που έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και πρόγνωση και από τα οποία πρέπει να διακριθούν, όπως οι εγκεφαλοκήλες (κήλες έγκλειστες στο κρανίο), τα ανάστροφα θηλώματα (καλοήθη όγκοι με μια μικρή συχνότητα κακοήθειας), το ρινοΐνωμα, που μπορεί να επεκτείνεται από το ρινοφάρυγγα στη μύτη, τα σαρκώματα, τα λεμφώματα, το αδενοκαρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Είναι συχνοί οι πολύποδες;
    Αρκετά συχνοί, αφού αφορούν μέχρι και το 4% των ανθρώπων του γενικού πληθυσμoύ.
Είναι κάποιοι ασθενείς πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν πολύποδες σε σχέση με κάποιους άλλους;
Πράγματι, μερικοί ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση ρινικών πολυπόδων. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και έλλειψη ανεκτικότητας στην ασπιρίνη, οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση, Σύνδρομο Churg-Stauss και Σύνδρομο Δυσλειτουργίας Κροσσών έχουν αυξημένη συχνότητα ρινικών πολυπόδων.
Αν έχω πολύποδες παραρρίνιων κόλπων, θα το αντιληφθώ; Τι συμπτώματα θα εμφανίσω;
    Ασθενείς, οι οποίοι έχουν πλήρη ρινική απόφραξη από ογκώδη πολυποδίαση, που εμποδίζει όλη τη ροή του αέρα από τη μύτη και τη λειτουργία των παραρρίνιων κόλπων, έχουν επίγνωση της κατάστασης τους. Εκτός από τις ακραίες αυτές περιπτώσεις, οι περισσότεροι ασθενείς δεν μπορούν να καταλάβουν την ύπαρξη των ρινικών πολυπόδων. Υπάρχουν όμως κάποια συμπτώματα, που θα τους κινητοποιήσουν, ώστε να αναζητήσουν τη βοήθεια του εξειδικευμένου ΩΡΛ. Συγκεκριμένα, κοινά συμπτώματα είναι η ρινική απόφραξη, η μειωμένη αίσθηση όσφρησης (δεν μυρίζουν καλά) και οι παραρρινοκολπίτιδες. Στην ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων, θα πρέπει να επισκεφθούν το Κέντρο μας, όπου με την κλινική εξέταση και την ενδοσκόπηση, εύκολα και ανώδυνα, μπορούμε να εκτιμήσουμε την παρουσία ή όχι πολυπόδων της ρινικής κοιλότητας.
rinpol2Τι είναι ο αντροχοανοπολύποδας;
    Ο  αντροχοανοπολύποδας είναι καλοήθης και αναπτύσσεται στο γναθικό κόλπο (την κοιλότητα που βρίσκεται κάτω από το μάτι). Οι πολύποδες αυτοί καθώς μεγαλώνουν, εξέρχονται από το γναθικό κόλπο στη ρινική κοιλότητα. Είναι δυνατό, εάν μεγαλώσουν πολύ να αλλοιώσουν την ανατομία της περιοχής. Όταν αναπτυχθούν μέσα στη χοάνη (το ρουθούνι), η αναπνοή από τη μύτη δυσχεραίνεται πολύ και οι ασθενείς υποφέρουν. Η κατάσταση επιδεινώνεται και άλλο, όταν ο πολύποδας επεκτείνεται και στην απέναντι χοάνη, εμποδίζοντας ολοσχερώς τη ρινική αναπνοή.
Πώς αντιμετωπίζονται οι ρινικοί πολύποδες;
    Στο Κέντρο μας, η αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε ασθενούς. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι η φαρμακευτική αγωγή ή η επέμβαση.
Η δράση των φαρμακευτικών σχημάτων που επιλέγουμε, είναι κατά βάση αντιφλεγμονώδης. Ακολουθεί στενή παρακολούθηση του ασθενούς, για να διαπιστώσουμε πώς επιδρά το σχήμα αγωγής στο μέγεθος των πολυπόδων.
Η χειρουργική αφαίρεση επιλέγεται για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και για επιπλεγμένες περιπτώσεις, όπου ο όγκος των πολυπόδων είναι μεγάλος και τα συμπτώματα σοβαρά. Τέλος, σε κάποια περιστατικά, οι παραρρίνιοι κόλποι έχουν αναπτύξει χρόνια φλεγμονή και μόνο χειρουργικά μπορεί να γίνει “καθαρισμός” της περιοχής και αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της μύτης.
Μετά την θεραπεία των ρινικών πολυπόδων, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης επανέρχονται;
Μεγάλο ποσοστό ασθενών με μειωμένη αίσθηση της όσφρησης, εξαιτίας της ύπαρξης πολυπόδων, αναφέρουν βελτίωση της όσφρησής τους, καθώς το μέγεθος του πολύποδα μειώνεται, κατόπιν φαρμακευτικής ή χειρουργικής παρέμβασης.
Μετά την θεραπεία των ρινικών πολυπόδων, η ρινική αναπνοή και συμφόρηση βελτιώνονται;
    Στο Κέντρο μας, χρησιμοποιούμε ενδοσκόπιο και κάμερα υψηλής ευκρίνειας (ΗD) και εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές της λειτουργικής ενδοσκοπικής χειρουργικής, επιτυγχάνουμε τον πλήρη καθαρισμό της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων από τους  πολύποδες, προκειμένου να  μην επανεμφανιστούν. Οι ασθενείς μας ανακουφίζονται από τα συμπτώματά τους άμεσα, από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα. Έτσι, η αναπνοή τους απελευθερώνεται και η συμφόρηση εξαφανίζεται. Με την τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση, επιβεβαιώνουμε  την καλή πορεία της υγείας τους.